. FISKALIZACIJA.com - Regionalni info portal o fiskalizaciji - Naslovnica
Advertisement
Advertisement

fISKALIZATOR KORISTE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
FlashBanner

Prijava

Ukoliko želite da imate pristup sekciji za preuzimanje ili želite da primate nove vijesti na e-mail potrebno je da se registrujete.

Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Tko je Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas30
mod_vvisit_counterJuče53
mod_vvisit_counterOve sedmice139
mod_vvisit_counterOvaj mjesec912
mod_vvisit_counterSvi dani354760

Ankete

Da li je potrebno uvesti fiskalne kase u BiH ?
 
Kako ocjenjujte ovaj portal ?
 
Da li i odvjetnici treba da imaju fiskalne kase ?
 
Advertisement
Privredna komora USK upozorava : Fiskalizacija će uništiti male privrednike
cazin.net   
Utorak, 11 Siječanj 2011

 U posljednjih nekoliko dana preko 50 malih poduzetnika sa područja Unsko-sanskog kantona najavilo je gašenje biznisa, a razlog je najavljeno uvođenje fiskalizacije kao dodatnog opterećenja poslovanju.

Preopterećenje

- Cijena fiskalnog uređaja je oko 1500 maraka, cijena mjesečnog održavanja oko 20, minimum isto toliko je internet, i pojedinačnog poduzetnika na godišnjem nivou fisikalizacija će koštati oko dvije hiljade maraka! Vjerujte da ima onih obrtnika koji jedva toliko zarade, posao im odavno ne cvjeta i samo im je trebao još jedan razlog da pođu zatvarati – kazao nam je Zuhdija Golubović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona.

Teško stanje nije samo u ovom kantonu, od 110 hiljda obrtnika u Federaciji očekuje se da će 35 hiljada prestati sa radom, što je ogromna brojka novih nezaposlenih i direktan udar na socijalni sektor.

Asocijacije malih poduzetnika pobunile su se protiv ovakvog načina uvođenja fisikalizacije i njihov osnovni zahtjev je da država, koja će imati korist od novog sistema, sama finansira nabavku fisikalnih kasa jer se radi o njihovom osnovnom sredstvu, smatra Golubović.

Direktan udar

Procjenjuje se da će od fiskalizacije nastati akumulacija od oko 180 miliona maraka, ali po osnovu PDV-a država očekuje 17 miliona, telekom operateri 1,5 miliona, a najveći profit očekuje dilere fiskalnih kasa, preko 160 miliona, i onda je obrtnicima logično da zaključe da i u ovom slučaju presudan bio interes velikih trgovačkih lobija- smatra Golubović.

Mali privrednici i njihove asocijacije jesu za uvođenje reda u fiskalnom sistemu,  za sprječavanje rada na crno, te za sankcionisanje svih oblika utaje poreza i doprinosa, ali ne na svoj račun i svoju štetu, stoga pozivaju na institucionalni dijalog u kojem će se tražiti najbolja rješenja za stvaranje pozitivnijeg ambijenta za poslovanje male privrede.

 
INTERVJU Midhat Arifović, direktor Porezne uprave Federacije BiH: Fiskalizacija nije blagostanje
Alema Pendek - OSLOBOĐENJE   
Petak, 07 Siječanj 2011
 Vlada i resorna ministarstva trebali su se bolje i više uključiti u samu provedbu Zakona o jedinstvenom sistemu registracije doprinosa u Federaciji BiH • Proces fiskalizacije ide sporo

Uspostava jedinstvenog sistema registracije doprinosa u Federaciji BiH, koja je počela 1. januara, trebala bi poboljšati praćenje uplate poreza i doprinosa na plate i iz plata. S Midhatom Arifovićem, direktorom Porezne uprave Federacije BiH, koja je nadležna za provođenje ovog zakona, razgovarali smo o tome da li su spremni za primjenu zakona, da li će ona spriječiti poslodavce da izbjegavaju plaćanje obaveza prema državi, kao i o fiskalizaciji i njenom provođenju te o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

• PU je počeo od 1. januara primjenu Zakona o jedinstvenom sistemu registracije kontrole i naplate doprinosa. Šta će nam ovaj zakon donijeti?
- Jedinstveni sistem će pojednostaviti postupak registracije poslodavaca i obveznika doprinosa, olakšati kontrolu i povećati stepen poštivanja Zakona kojim je uređena ova oblast. Jedna od prednosti jedinstvenog sistema je jednostavniji proces registracije. Naime, poslodavac je do sada za sve zaposlene dostavljao M4 obrasce na tri lokacije - u Zavod penzijskog/mirovinskog osiguranja, Zavod za zapošljavanje i Zavod za zdravstveno osiguranje. Taj posao sada preuzima PU i obrasci će se upućivati na jedno mjesto u PU, gdje ćemo formirati jedinstven registar uplatilaca osiguranja

Zadnja Promjena ( Petak, 07 Siječanj 2011 )
Opširnije...
 
Na terenu nedovoljan broj fiskalnih uređaja
ekapija.ba   
Utorak, 04 Siječanj 2011

 Proces fiskalizacije sa sobom nosi i niz problema, a kako su u Federalnoj poreznoj upravi potvrdili za ekapija.ba inicijalni problemi su neobezbjeđenost pretplatničkih kartica od strane telekom operatera (za GPRS mrežu) za svaki terminal prije puštanja u promet uređaja, a što je propisano Pravilnikom o postupcima i redoslijedu radnji u procesu fiskalizacije.

Problemi su i u nedovoljanom broju fiskalnih uređaja/sistema na tržištu, nepoštivanju rokova propisanih Pravilnikom o dinamici fiskalizacije od strane obveznika fiskalizacije koji nisu nabavili fiskalne sisteme u utvrđenom roku i koji su dužni uređaje nabaviti naknadno.
U poreznoj upravi smatraju da će istekom prvog roka nastupiti prebukiranost kapaciteta Porezne uprave, kako ljudskih tako i tehničkih, jer će doći do podnošenja velikog broja zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju u kratkom vremenskom periodu, jer se Zakon mora ispoštovati.

Opširnije...
 
Produžen rok za fiskalizaciju do 15.aprila 2011 g.
fiskalizacija.com   
Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011

 Komisija za fiskalizaciju u Federaciji BiH, produžila je rok i utvrdila novu dinamiku uvođenja fiskalnih sistema u Federaciji BiH, priopćilo je Federalno ministarstvo financija.


Tako će, hoteli, moteli, restorani, barovi, kantine, benziske crpke i apoteke, moći obaviti fiskalizaciju do 31. siječnja 2011. godine.

Trgovine na malo, koje spadaju u drugu grupu opisanu u Pravilniku o dinamici fiskalizacije, kao i trgovine na veliko, će imati novi rok do 15. 4. 2011. godine.

Izmijenjeni Pravilnik o dinamici fiskalizacije se nalazi na internet stranici Federalnog ministarstva finansija (www.fmf.gov.ba) u dijelu Fiskalni sistemi-sustavi.
 
Srećna nova FISKALNA godina
fiskalizacija.com   
Petak, 31 Prosinac 2010

 

 

 

I tako prođe i ova 2010 godina.Pamtićemo je kao zadnju bez fiskalnih kasa a svaka sledeća će nam biti fiskalna.Portal fiskalizacija.com je se trudio da vam pruži što više informacija o procesu fiskalizacije a vi ste nam uzvratili tako što ste svojom posjetom postavili ovaj portal na prvo mjesto u svim pretraživačima kada je fiskalizacija u pitanju.Iza ovog portala stoji jako puno rada i truda da se informacije pažljivo selektiraju kako bi javnost imala INFORMACIJU IZ PRVE RUKE.U 2011 nas očekuje uvođenje fiskalnih kasa.Proces je započeo i očekuje se posle praznika da pojača svoj intezitet.Mi ćemo pokušati kao i do sada da pružimo što više informacija, a pozivamo i vas da svojim učešćem u forumu doprinesete da ovaj portal postane još bolji i veći.

Hvala Vam što nam vjerujete i nadamo se da ćemo našim radom u Novoj godini da vam olakšamo ulazak u proces fiskalizacije jer čeka nas nova FISKALNA godina.

 

Uredništvo portala

Zadnja Promjena ( Petak, 31 Prosinac 2010 )
 
Izbjegavanje uplate doprinosa moguće i u 2011.
fiskalizacija.com   
Srijeda, 29 Prosinac 2010

 Uspostava jedinstvenog sistema registracije doprinosa u Federaciji BiH od 1. januara poboljšaće praćenje uplate poreza i doprinosa na plate i iz plata, ali neće u potpunosti spriječiti poslodavce da izbjegavaju plaćanje obaveza prema državi, kaže Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH.

NN: Poreska uprava FBiH (PUF) od 1. januara počinje primjenu Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa. Hoće li ovaj zakon onemogućiti poslodavce da izbjegavaju plaćanje doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje, a što je do sada bilo čest slučaj?

Opširnije...
 
Obrtnici nemaju novaca ni tehničkih uslova za fiskalizaciju
fiskalizacija.com   
Ponedjeljak, 27 Prosinac 2010
 BIHAĆ, (FENA) - Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona je uputila zahtjev Federalnom ministarstvu finansija za tumačenje Zakona o fiskalizaciji zbog nedoumice obrtnika ko je izuzet odnosno ko ne podliježe fiskalizaciji s obzirom na to da je to u zakonu i pratećim pravilnicima nejasno. Stigao je i odgovor, kojim nisu zadovoljni ni obrtnici a ni Upravni odbor Obrtničke komore. Od ovog zakona izuzeti su samo tradicionalni zanati i poljoprivrednici, što je za male privrednike neprihvatljivo.

Ovo je za Fenu kazao predsjednik Obrtničke komore USK Zuhdija Golubović, dodajući da će nabavka fiskalnih uređaja te troškovi njihovog održavanja, internet i druge potrebne tehničke mogućnosti natjerati mnoge da odjave djelatnost.

Po njegovim riječima, u USK-u malih privrednika je oko 7.000, a ako se zakon ne promijeni procjenjuje se da će ih oko 60 posto zatvoriti svoje radnje.

Na području Federacije BiH takvih je 110.000, a 35.000 moglo bi odjaviti djelatnost, dodao je Golubović. Po njegovom mišljenju, izlaz se vidi jedino da Vlada Federacije BiH snosi troškove nabavke fiskalnih uređaja, jer nema pravo stvarati dodatna opterećenja ionako posrnuloj maloj privredi.
Zadnja Promjena ( Srijeda, 29 Prosinac 2010 )
 
RS-Usvojene izmjene Zakona o fiskalnim kasama
Nezavisne novine   
Utorak, 28 Prosinac 2010

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u utorak, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koji će omogućiti postizanje krajnjeg efekta fiskalizacije - registrovanja ukupnog prometa u Srpskoj i smanjenja sive zone tržišta.

 

Za Zakon je glasalo  49 poslanika, 24 su bila protiv i nijedan uzdržan.

Iz Ministarstva finansija RS  ističu  da se fiskalizacijom poboljšava finansijska disciplina, odnosno eliminiše nelegalni promet.

"Evidentiranje roba i usluga omogućava bolju evidenciju krajnje potrošnje i predstavlja bolji pokazatelj učešća RS u krajnjoj potrošnji u BiH", obrazloženo je iz resornog ministarstva.  

 

Zadnja Promjena ( Utorak, 28 Prosinac 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 163 - 180 od 246

© 2018 FISKALIZACIJA.com - Regionalni info portal o fiskalizaciji