. FISKALIZACIJA.com - Regionalni info portal o fiskalizaciji - RS: Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama
Advertisement
Advertisement

fISKALIZATOR KORISTE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
FlashBanner

Prijava

Ukoliko želite da imate pristup sekciji za preuzimanje ili želite da primate nove vijesti na e-mail potrebno je da se registrujete.

Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Tko je Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas30
mod_vvisit_counterJuče53
mod_vvisit_counterOve sedmice139
mod_vvisit_counterOvaj mjesec912
mod_vvisit_counterSvi dani354760

Ankete

Da li je potrebno uvesti fiskalne kase u BiH ?
 
Kako ocjenjujte ovaj portal ?
 
Da li i odvjetnici treba da imaju fiskalne kase ?
 
Advertisement
RS: Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama PDF Ispis E-mail
fiskalizacija.com   
Četvrtak, 24 Travanj 2014

 Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama radi potrebe rasterećenja privrede i poboljšanja privrednog ambijenta.

Dosadašnja primjena ovog zakona ukazala je na to da za pojedine kategorije poreskih obveznika posjedovanje fiskalnog uređaja i prateći troškovi predstavljaju veliko finansijsko opterećenje. Tako je, proširen krug lica na koji se ne odnosi obaveza fiskalizacije. Među njima su poljoprivredna gazdinstva koja nisu obveznici PDV-a i samostalni preduzetnici koji obavljaju zanatsku djelatnost

kao mali preduzetnici u skladu sa odredbama kojima se uređuje oporezivanje dohotka.

Sa dodatnim ciljem smanjenja troškova izazvanih fiskalizacijom, predloženo je ovim zakonom i ukidanje obaveznog godišnjeg tehničkog pregleda fiskalnih uređaja koji su vršili ovlašćeni servisi prema njihovom cjenovniku, a na osnovu ugovora sa poreskim obveznicima.

S obzirom na to da je dosadašnjom primjenom Zakona uočeno da ispunjenje obaveze čuvanja kontrolnih traka u periodu od tri godine, od poreskog obveznika zahtijeva posebne prostorne i tehničke uslove, ovaj rok je smanjen na jednu godinu, te je brisana odredba kojom je propisana obaveza poreskih obveznika za godišnjim tehničkim pregledom fiskalnog sistema. Ovakvim zakonskim rješenjima takođe se rasterećuju poreski obveznici i smanjuju troškovi poslovanja.
Osim toga, pooštrena je kaznena politika tako da se njime uvodi sankcija (oduzimanje ovlašćenja za vršenje servisa) za ovlašćenog servisera koji nije u objektivnom i opravdanom roku izvršio servis fiskalne kase, a zbog toga je poreski obveznik sankcionisan. Takođe, uvodi se mjera zabrane obavljanja djelatnosti za poreskog obveznika ako ne vrši registrovanje svakog pojedinačnog prometa putem fiskalnog sistema, počne obavljanje djelatnosti bez instaliranog i fiskalizovanog fiskalnog sistema ili ako klijentu ne izda fiskalni račun. Mjera zabrane obavljanja djelatnosti izriče se u trajanju od 30 dana uz prekršajnu novčanu kaznu propisanu ovim zakonom.

 
« Prethodna   Sljedeća »


© 2018 FISKALIZACIJA.com - Regionalni info portal o fiskalizaciji