. FISKALIZACIJA.com - Regionalni info portal o fiskalizaciji - RS-BIH: Proširen krug obveznika na koje se ne odnosi fiskalizacija
Advertisement
Advertisement

fISKALIZATOR KORISTE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
FlashBanner

Prijava

Ukoliko želite da imate pristup sekciji za preuzimanje ili želite da primate nove vijesti na e-mail potrebno je da se registrujete.

Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Tko je Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas30
mod_vvisit_counterJuče53
mod_vvisit_counterOve sedmice139
mod_vvisit_counterOvaj mjesec912
mod_vvisit_counterSvi dani354760

Ankete

Da li je potrebno uvesti fiskalne kase u BiH ?
 
Kako ocjenjujte ovaj portal ?
 
Da li i odvjetnici treba da imaju fiskalne kase ?
 
Advertisement
RS-BIH: Proširen krug obveznika na koje se ne odnosi fiskalizacija PDF Ispis E-mail
fiskalizacija.com   
Utorak, 01 Travanj 2014
 Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama radi rasterećenja privrede i poboljšanja privrednog ambijenta, kojim je proširen krug poreskih obveznika na koje se ne odnosi obaveza fiskalizacije.

"Među njima su poljoprivredna gazdinstva koja nisu obveznici PDV-a i samostalni preduzetnici koji obavljaju zanatsku djelatnost kao mali preduzetnici u skladu sa odredbama kojima se uređuje oporezivanje dohotka", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.
S ciljem smanjenja troškova izazvanih fiskalizacijom, ovim zakonom predloženo je i ukidanje obaveznog godišnjeg tehničkog pregleda fiskalnih uređaja koji su vršili ovlašteni servisi prema njihovom cjenovniku, a na osnovu ugovora sa poreskim obveznicima.

Dosadašnja primjena ovog zakona ukazala je na to da za pojedine kategorije poreskih obveznika posjedovanje fiskalnog uređaja i prateći troškovi predstavljaju veliko finansijsko opterećenje.

Dosadašnjom primjenom Zakona uočeno je da ispunjavanje obaveze čuvanja kontrolnih traka u periodu od tri godine, od poreskog obveznika zahtijeva posebne prostorne i tehničke uslove, pa je ovaj rok smanjen na jednu godinu, a brisana je odredba kojom je propisana obaveza poreskih obveznika za godišnji tehnički pregled fiskalnog sistema.

"Ovakvim zakonskim rješenjima rasterećuju se poreski obveznici i smanjuju troškovi poslovanja", dodaje se u saopštenju.

Osim toga, pooštrena je kaznena politika tako da se njime uvodi sankcija oduzimanje ovlaštenja za vršenje servisa za ovlaštenog servisera koji nije u objektivnom i opravdanom roku izvršio servis fiskalne kase, a zbog toga je poreski obveznik sankcionisan.

Uvodi se i mjera zabrane obavljanja djelatnosti za poreskog obveznika ako ne vrši registrovanje svakog pojedinačnog prometa putem fiskalnog sistema, počne obavljanje djelatnosti bez instalisanog i fiskalizovanog fiskalnog sistema ili ako klijentu ne izda fiskalni račun.

Mjera zabrane obavljanja djelatnosti izriče se u trajanju od 30 dana uz prekršajnu novčanu kaznu propisanu ovim zakonom.
Zadnja Promjena ( Utorak, 01 Travanj 2014 )
 
« Prethodna   Sljedeća »


© 2018 FISKALIZACIJA.com - Regionalni info portal o fiskalizaciji