. FISKALIZACIJA.com - Regionalni info portal o fiskalizaciji - HR: Obrtnici napuštaju fiskalne blagajne
Advertisement
Advertisement

fISKALIZATOR KORISTE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
FlashBanner

Prijava

Ukoliko želite da imate pristup sekciji za preuzimanje ili želite da primate nove vijesti na e-mail potrebno je da se registrujete.

Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

Tko je Online

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas31
mod_vvisit_counterJuče53
mod_vvisit_counterOve sedmice140
mod_vvisit_counterOvaj mjesec913
mod_vvisit_counterSvi dani354760

Ankete

Da li je potrebno uvesti fiskalne kase u BiH ?
 
Kako ocjenjujte ovaj portal ?
 
Da li i odvjetnici treba da imaju fiskalne kase ?
 
Advertisement
HR: Obrtnici napuštaju fiskalne blagajne PDF Ispis E-mail
Glas Slavonije   
Petak, 17 Siječanj 2014
 U fiskalizaciju su obrtnici uglavnom ulazili na sugestije knjigovodstvenih servisa. Među obrtnicima ovih dana vlada veliko zanimanje za izlazak iz sustava PDV-a i fiskalnih blagajni te ulazak u sustav paušalizacije.O kojem je broju riječ nisu nam mogli odgovoriti u osječkom uredu Porezne uprave zato što taj rok istječe u srijedu, 15. siječnja. No postojanje iznimnog zanimanja potvrdili su nam u lokalnim udruženjima obrtnika. Primjerice u belomanastirskom udruženju održali su predavanje o temi paušalizacije koje je bilo dobro posječeno. U Udruženju obrtnika Osijek, najvećem na ovim područjima, na više od tisuća adresa putem elektronske pošte poslali su obavijesti o mogućnostima i uvjetima prelaska u sustav paušala.

Glavne prednosti paušalizacije su da obrtnik nije obveznik PDV-a, ne treba investirati u fiskalnu blagajnu (ali ako želi, može ju imati), nego koristi knjigu računa, a ostale prednosti su smanjeni doprinosi na Zdravstveno i mirovinsko osiguranje te vrlo jednostavno knjigovodstvo koje obrtnik može voditi sam.

Ukratko, paušalno oporezivanje pomaže obrtnicima da smanje troškove, na godišnjoj bazi i do 15 tisuća kuna, te tako postanu konkurentniji na tržištu.

No da bi se prešlo u novi sustav, moraju biti ispunjeni određeni uvjeti poslovanja iz prošle godine. Tako ukupni primitci u prethodnoj godini ne smiju biti viši od 149.500 kuna, obrtnici nisu smjeli imati izdvojenih poslovnih jedinica ni proizvodnih pogona. Ipak od ove mogućnosti su izuzeti obrtnici koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva ili trgovine. Iz Porezne uprave dodatno pojašnjavaju kako se obavljanjem djelatnosti trgovine ne smatra djelatnost fizičkih osoba koje su registrirane za obavljanje djelatnosti proizvodnje, a svoje proizvode prodaju na tržištu.

A čini se kako je masovni prošlogodišnji ulazak u sustav fiskalnih blagajni dijelom bio razlogom slabije informiranosti obrtnika. U fiskalizaciju su uglavnom ulazili na sugestije svojih knjigovodstvenih servisa.

Vode posebne knjige računa

Obveznici poreza na dohodak koji ne vode poslovne knjige, nego porez na dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu, smatraju se malim obveznicima fiskalizacije. Takvi obveznici, pojašnjavaju u Poreznoj, podliježu pojednostavljenom postupku fiskalizacije, s obzirom na smanjen obujam obavljanja djelatnosti, što u konačnici znači i manje ostvaren promet pa time i promet u gotovini. Stoga se za male obveznike fiskalizacije ne zahtijeva izdavanje računa putem elektroničkih naplatnih uređaja (ali mogu), nego isti ovjeravaju u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi posebnu knjigu računa.

Uvjeti za paušalno oporezivanje

ukupni primitci u prethodnoj godini nisu viši od 149.500,00 kn
obrtnik nije obveznik PDV-a
obrtnik nema izdvojenih poslovnih jedinica niti proizvodnih pogona
obrtnik ne obavlja samostalnu djelatnost ugostiteljstva ili trgovine
127,50
kuna mjesečno iznosi mjesečni paušal za one koji imaju primitke do 85.000 kuna na godinu
172,50
kuna mjesečno plaćat će oni koji koji imaju primitke do 172,50 kuna mjesečno
224,25
kuna mjesečno plaćat će obrtnici koji ostvare prihode do maksimalnih 149,5 tisuća kuna

 
« Prethodna   Sljedeća »


© 2018 FISKALIZACIJA.com - Regionalni info portal o fiskalizaciji